Sterilisatie van de man – Huisartsenpraktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hellendaal
Zandeveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

Sterilisatie van de man

De praktijk is uniek in zijn mogelijkheid tot het verrichten van vasectomieën (sterilisaties bij mannen). Dr. M.A. Plasmans heeft zich hierin gespecialiseerd.

Het wel of niet hebben van (meer) kinderen is de verantwoordelijkheid van zowel de man als de vrouw. U, als man, kunt er door een relatief kleine ingreep  voor zorgen dat u rekening houdt met  de gezondheid van uw vrouw. U kunt  er immers voor zorgen dat uw vrouw geen anticonceptie hoeft  te nemen die (ernstige) bijwerkingen zouden kunnen geven. Wanneer u kiest voor een vasectomie dan maakt u een zeer bewuste en veilige keuze.

Sterilisatie
Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om bevruchting te voorkomen. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden.

Sterilisatie bij de man is een kleinere ingreep dan sterilisatie bij de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen. Sterilisatie van de man wordt ook wel ‘vasectomie’ genoemd.

De zaadlozing
De vloeistof die bij de zaadlozing vrijkomt bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen geproduceerd. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes en kunnen dan de plasbuis in. De plasbuis loopt door de penis naar buiten. Het zaadvocht wordt in de zaadblaasjes en in de prostaat aangemaakt. De prostaat is een klier die in de plasbuis uitmondt.

Sterilisatie van de man
Bij de sterilisatie van de man volgens de moderne No Scalpel Vasectomy techniek zoals deze nu binnen Hellendaal toegepast wordt, wordt er een stukje van de zaadleiders aan beide kanten tussen uitgehaald. Vervolgens worden beide achtergebleven zaadleiders dicht gebrand. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet meer naar buiten zodat bij de zaadlozing er alleen vocht vrij komt.

De voorbereiding
De balzak en het gebied rond de balzak en penis moet u  op  de dag voor de operatie goed scheren zodat er geen haren in de wond kunnen komen. De voorkeur geniet  om te scheren en het gaat makkelijker als u het schaamhaar eerst kort knipt.

De ingreep
U krijgt een verdovende prik hoog in de linker- respectievelijk rechterkant van de balzak. De arts maakt bij deze No Scalpel Vasectomy techniek gebruik van speciaal instrumentarium en diathermie (om de zaadleider dicht te branden) . Voor nadere uitleg zie procedure onderop. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een 20 minuten.

Na de ingreep
De verdoving is na een tot twee uur uitgewerkt. Na de ingreep kunt u zelfstandig naar huis gaan. Fietsen, autorijden of langdurig zitten kan de eerste dag lastig zijn maar is over het algemeen wel mogelijk.

De eerste paar dagen kan de balzak licht gezwollen en gevoelig zijn. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te dragen. U kunt uw gewone werkzaamheden hervatten zodra u zich daartoe in staat voelt. U mag gerust vrijen en masturberen. Het kan de eerste dagen wel wat gevoelig zijn. Bedenk wel dat u de eerste weken nog vruchtbaar kan zijn.

Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar de zaadbuis is gebrand. Dit is normaal littekenweefsel.

Wanneer weer contact opnemen?
Complicaties komen met deze nieuwe techniek weinig voor. Het is mogelijk dat zich een bloeduitstorting voordoet die binnen enkele dagen spontaan verdwijnt. Neem contact op met de praktijk als u koorts krijgt of zich ziek voelt, als de balzak rood of dik wordt, als er pus uit de wondjes komt of als er pijn optreedt die aanhoudt en toeneemt.

Wat is er veranderd?
U bent niet meteen onvruchtbaar. Het laatste deel van de zaadleiders kunnen nog zaadcellen bevatten. Deze “voorraad” zal spontaan verdwijnen of opgemaakt worden door te vrijen of masturberen. Na zes weken of 10-12 zaadlozingen spreek ik met u af om te controleren hoe het resultaat is. Hiervoor moet u wat zaadvocht inleveren. Dit wordt onder een microscoop onderzocht om zeker te zijn dat er geen zaadcellen meer in zitten. Tot die tijd moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. De hoeveelheid vocht die bij het klaarkomen vrijkomt blijft gelijk. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, qua haargroei, stem en seksuele verlangens.

Hersteloperatie
Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is een moeizame aangelegenheid en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar

Klik hier voor een download van de procedure.

Klik hier voor een download van het aanmeldingsformulier en informed consent.