POH-GGZ – Huisartsenpraktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hellendaal
Zandeveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

POH-GGZ

Wat is een POH GGZ? En waar vindt u deze praktijkondersteuner?
Onze praktijkondersteuner GGZ (kort POH GGZ) is een gediplomeerde medewerker. De praktijkondersteuner werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts, heeft een eigen spreekuur en rapporteert in uw dossier. Ook heeft de praktijkondersteuner zicht op en goede contacten met andere hulpverleners in en rond de huisartsenpraktijk.

Werkwijze POH GGZ
Bij (een vermoeden van) psychische klachten of als u te maken hebt met een chronische psychiatrische aandoening waarvoor u niet meer behandeld wordt, kan uw huisarts u voorstellen een afspraak met de praktijkondersteuner te maken. Tijdens het eerste gesprek brengt de praktijkondersteuner uw klachten in kaart en analyseert de problemen die er bij u spelen. Daarbij wordt eventueel gebruik gemaakt van een of meerder vragenlijsten  (o.a. 4DKL) Aansluitend krijgt u een advies voor een behandeltraject. Dit kan bestaan uit één of meerdere gesprekken met de praktijkondersteuner of een doorverwijzing naar een andere professional, bijvoorbeeld naar een psycholoog, psychiater, pedagoog of maatschappelijk werker. De vervolggesprekken, die u met de praktijkondersteuner hebt, zijn bedoeld om u ondersteuning en handvatten te bieden waardoor uw klachten afnemen of geheel verdwijnen. Soms kan het zijn dat de afname van klachten niet haalbaar is en helpt de praktijkondersteuner u vooral bij het leren omgaan en het leren accepteren van uw psychische klachten.

De praktijkondersteuner maakt in het gesprek vooral gebruik van uw eigen kwaliteiten en kracht en zal deze in de samenwerking met u inzetten om uw problemen de baas te worden. Dit wordt ook wel ”empowerment” genoemd.

Waar kan de POH GGZ u mee helpen?
Als u psychische klachten hebt of te maken hebt met een chronische psychiatrische aandoening, dan kan de praktijkondersteuner in veel gevallen iets voor u betekenen. U kunt daarbij denken  aan één van de volgende klachten:

  • Depressie/ down gevoel/ oververmoeidheid/ weinig energie hebben
  • Slaapproblemen
  • Overmatig piekeren
  • Concentratieproblemen/ vergeetachtigheid
  • Angst, paniek of een gespannen/gejaagd gevoel
  • Relatieproblemen
  • Werk gerelateerde problematiek
  • Overmatig gebruik van tabak, alcohol en drugs
  • Rouw door verlies van kind, partner of ouder

Petra van Mil werkt op maandag, woensdag en donderdag