Praktijkverpleegkundige-Somatiek – Huisartsenpraktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hellendaal
Zandeveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

Praktijkverpleegkundige-Somatiek

Wat is een Praktijkverpleegkundige-Somatiek? 

De praktijkverpleegkundige heeft een belangrijke rol in de huisartsenpraktijk en verbetert de kwaliteit van de geleverde zorg.

Zij begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, met name met diabetesastma/COPD en hart-en vaatziekten. Zo geeft zij voorlichting over het ziektebeeld, begeleidt de patiënt bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en voert controleonderzoeken uit.

Onze praktijkverpleegkundigen beschiken over een eigen werkruimte binnen de huisartspraktijk, waarin zij zelfstandig patiënten behandelt. Zij houdt een eigen spreekuur en zal zo nodig ook patiënten thuis bezoeken. Een praktijkverpleegkundige is niet bevoegd om nieuwe medicatie voor te schrijven en diagnoses te stellen. Zij mag wel zelfstandig herhaalmedicatie uitschrijven. Tevens mag zij andere disciplines consulteren en i.o.m. de huisarts of medisch specialist iemand op laten nemen in het ziekenhuis, vanwege achteruitgang of verergering van de gezondheidsklachten.

Niet alleen bij de patiënt met chronische ziekten zijn veranderingen in de leefstijl van belang. Ook als u zich zorgen maakt om uw huidige levenstijl en u heeft (nog) geen chronische ziekte kan onze praktijkondersteuner u begeleiden. Zij zal met u een programma maken om uw gezondheid te verbeteren. Het streven van  het  “life-style” programma is ook u handvatten te geven om er controle over te houden. Lifestyle management programma’s kunnen zich richten op een scala van verschillende gezondheidsproblemen en gebieden, zoals fysieke activiteit, stress, roken en voeding. De praktijkverpleegkundige werkt zo nodig intensief samen met huisarts, fysiotherapeut en diëtiste.

Ook draagt zij zorg voor de begeleiding van de oudere patiënten in onze praktijk door, in overleg met de betrokkene, regelmatig langs te gaan op huisbezoek. Hiermee proberen we problemen in deze groep “kwetsbare ouderen” te voorkomen.