Spatader behandeling – Huisartsenpraktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hellendaal
Zandeveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

Spatader behandeling

Naar aanleiding van zijn jarenlang opgedane ervaring in de Polikliniek de Blaak in de behandeling van spataderen onderzoekt en behandelt Dr Plasmans nu ook spataderen in ‘s-Gravenzande.

Wat is er eigenlijk aan de hand bij spataderen?
Via de slagaderen stroomt het bloed van het hart naar de benen en wordt dan teruggevoerd via de aderen (of venen). Bij mensen met spataderen functioneren deze beenaderen onvoldoende en ten gevolge van deze verstoorde bloed-afvoer ontstaat stuwing in deze venen. Gevolg hiervan is verhoogde bloeddruk in het veneuze systeem, veneuze hypertensie genoemd. Het is de oorzaak van alle symptomen van chronische veneuze insufficiëntie.

Overdag geproduceerde afvalstoffen worden dus onvoldoende afgevoerd waardoor hinderlijke klachten met name krampen, jeuk en vermoeide of rusteloze benen worden veroorzaakt. Probleem is dat de klachten vaak worden onderschat daar er in de beginfase nog nauwelijks zichtbare afwijkingen aanwezig zijn. Op de duur echter is er niet meer alleen het cosmetisch aspect met zichtbare spataderen aan de orde maar treedt er door de veneuze hypertensie teveel vocht uit de vaten; er ontstaat dan vochtophoping rond de enkels, het veneuze oedeem.

Waardoor ontstaan spataderen?
Er spelen een aantal factoren een rol bij het ontstaan van spataderen.

1. staande beroepen

2. geslacht – vrouwen hebben veel vaker spataderen dan mannen

3. Erfelijke aanleg

4. Zwangerschap

5. Trombose

Hoe kunnen spataderen worden behandeld?
De juiste behandelmethode voor uw spataderen wordt bepaald door middel van een duplexonderzoek. Dit is een geavanceerd echografisch onderzoek met kleuren doppler techniek wat bij  elke nieuwe patiënt met spataderen uitgevoerd wordt.  Aansluitend wordt een behandelvoorstel gedaan.

Indien  een operatieve ingreep nodig is wordt u  doorverwezen naar het ziekenhuis van uw voorkeur. Desgewenst kan ook op zeer korte termijn  een afspraak bij de Polikliniek de Blaak gemaakt worden. De nacontrole van de operatie kan in dat laatste geval in ‘s-Gravenzande plaats vinden.

Indien lokale behandeling middels sclerocompressietherapie nodig is voert Dr Plasmans dat zelf in ‘s-Gravenzande uit.