Praktijkverpleegkundige-Oncologie – Huisartsenpraktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hellendaal
Zandveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

Praktijkverpleegkundige-Oncologie

De praktijkverpleegkundige-oncologie en de huisarts werken samen bij het begeleiden van patiënten met een oncologische aandoening. Dit kan in de diagnostische, behandel, of nazorgfase. Het kan ook zijn dat naasten (tevens patiënt bij Hellendaal) begeleiding nodig hebben. Kanker is immers een aandoening met een grote en brede impact. De Praktijkverpleegkundige-oncologie heeft een erkende opleiding en daarnaast aanvullende scholing gevolgd  voor deze functie. Net als de huisarts heeft de Praktijkverpleegkundige-oncologie een beroepsgeheim.

Via de huisarts kunt u verwezen worden naar de Praktijkverpleegkundige-oncologie. De doktersassistenten kunnen voor u een afspraak maken of wijzigen. Bij behoefte van de patiënt of zijn naasten kan dit ook een huisbezoek zijn. Als het nodig is om de afspraak te verzetten, wilt u dit dan tijdig doen? De gesprekken bij de Praktijkverpleegkundige worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Wat kan de Praktijkverpleegkundige-oncologie voor u betekenen?  De Praktijkverpleegkundige brengt o.a. samen met u uw klachten/zorgen  en vragen in kaart. Onderwerpen zoals:

  • Leefstijladviezen zoals bewegen, stoppen met roken.
  • Voeding & spijsvertering; ondervoeding, ongewenste gewichtstoename en voedingsklachten.
  • Psychosociale gevolgen; gedachten & emotie, relatie & omgeving, financiële zorgen, terugkeer naar werk, rouw, angst voor erfelijkheid.
  • Kinderen & familie, seksualiteit, veranderingen aan het lichaam, actief leven, energie & bewegen, spiritualiteit, zingeving & levensvragen.
  • Levenseinde vragen, voorzieningen & regelgeving, Advanced Care planning.
  • Zo nodig een gerichte doorververwijzing binnen de sociale kaart van de regio of terug naar de specialist.
  • Geven/begeleiden van injecties of overige medicamenten i.o.m. de huisarts. Verpleegtechnische begeleiding, zo nodig i.o.m. de thuiszorg.
  • Palliatieve/terminale zorg i.s.m. de huisarts.

Vaak zal een kortdurende begeleiding (5-8 gesprekken) voldoende zijn. In andere gevallen kan het contact gecontinueerd worden. Soms is er meer nodig, dit gebeurt ten alle tijden in samenwerking met de huisarts.

Dorothy Oomen is aanwezig voor dit spreekuur op dinsdag.