G. van Ruyven – Praktijk Hellendaal – s Gravenzande
Header afbeelding
Praktijk Hellendaal
Zandveltweg 83 2692 AS
s Gravenzande

G. van Ruyven

Functie: Praktijkverpleegkundige-Chronische zorg

Gemma heeft een erkend HBO diploma voor de functie van praktijkverpleegkundige en werkt alweer 25 jaar binnen Hellendaal! Ook zij kent veel patiënten van naam en gezicht.

Wat is een praktijkverpleegkundige? Uw huisarts werkt samen met een praktijkverpleegkundige bij het behandelen en begeleiden van mensen met chronische aandoeningen zoals:

  • diabetes (suikerziekte);
  • hart- en vaatziekten (of een risico daarop);
  • longziekten (astma en COPD).
  • Ouderenzorg

De praktijkverpleegkundige werkt altijd onder verantwoordelijkheid en begeleiding van uw huisarts. Daarbij heeft zij een erkent HBO diploma voor deze functie. Net als de huisarts heeft de praktijkverpleegkundige een beroepsgeheim.

Wat kan de POH voor u betekenen? Bij chronische aandoeningen is het belangrijk dat er regelmatige controles plaatsvinden om u goed te behandelen en complicaties te voorkomen. De meeste van deze controles worden door de praktijkverpleegkundige gedaan. Ook geeft zij voorlichting over de ziekte en het omgaan daarmee. De praktijkverpleegkundige heeft in haar spreekkamer op de eerste etage verschillende spreekuren en zo nodig doet ze huisbezoeken.

Diabetes spreekuur,  Controles van patiënten met diabetes vinden periodiek plaats. Jaarlijks komt u tenminste één maal voor controle bij uw huisarts. Naast het bespreken van uw bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek is er ook aandacht voor uw leefstijl (voeding, beweging), het gebruik van medicatie en de consequenties van diabetes in uw dagelijks leven.

Hart- en vaatziekten spreekuur,  Regelmatige controles zijn van belang voor mensen met een verhoogd risico op het krijgen van een hart-  of vaatziekte of die hart- en vaatziekten hebben doorgemaakt. De praktijkverpleegkundige controleert onder andere de bloeddruk, het gewicht en andere risicofactoren. Ook bespreekt zij de uitslagen van uw bloedonderzoek, die door de huisarts beoordeeld zijn. Zo nodig maakt zij met u een plan voor verandering van uw leefstijl en gebruik van medicatie.

Astma/COPD spreekuur , Om de conditie van de longen optimaal te houden is voor mensen met astma of COPD regelmatige controle nodig. De praktijkverpleegkundige kan u helpen met vragen over uw longen, de medicijnen die u gebruikt en over het omgaan met uw klachten tijdens uw alledaagse bezigheden.

Stoppen met roken, Als u wilt stoppen met roken kunt u dat ook met de praktijkverpleegkundige of uw huisarts bespreken. Stoppen met roken met ondersteuning blijkt effectiever te zijn dan zelfstandig stoppen. Neem gerust contact op als u daar belangstelling voor heeft.
Hoe gaat het in zijn werk? De huisarts verwijst u naar het spreekuur van de praktijkverpleegkundige. Ook kunt u een oproep ontvangen, omdat u volgens onze gegevens in aanmerking komt voor extra begeleiding.  U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen als u het spreekuur van de praktijkverpleegkundige wilt bezoeken.

Wat zijn de kosten? Er zijn geen kosten verbonden aan de consulten bij de praktijkverpleegkundigen. Deze worden volledig vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Wat als ik verhinderd ben? Indien u verhinderd bent, wilt u dan de gemaakte afspraak tijdig afzeggen. In de tijd die voor u gereserveerd was kan nog iemand anders geholpen worden.

Terug naar overzicht